Van borstrok tot het zondagse goed, een presentatie van historische kleding uit de streek
Regelmatig gaat een aantal dames van de beheerscommissie van museum Het Voorhuis met koffers op stap. Koffers vol kleding en linnengoed uit voorbije tijden. Het is een gedeelte van het grote textieldepot van museum Het Voorhuis.
Gekleed in streekdracht wordt de historische kleding op de hand getoond. Vaak is het te kwetsbaar om te dragen. Maar zodoende kan alles van binnen en van buiten goed bekeken worden. En ondertussen hoort u van alles over de prachtige stoffen, technieken, benamingen van kledingstukken en waarvoor het diende.
Er passeren dagelijkse-, neepjes- en kanten mutsen.
Dameskleding: een topstuk uit de collectie is een heel bijzonder mooie rok met bijpassend jak en verder jakken, rokken. En dan de onderrokken, vele lagen werden over elkaar gedragen, dat was ook wel nodig in de nauwelijks verwarmde boerderijen en huizen. De langs komende onderbroeken, maat supergroot, zorgen voor veel hilariteit. En er wordt uitgelegd waarvoor een spinnenwebje en een vlooienhok dienden, die zijn zeker niet bedoeld voor de genoemde beesten. Herenkleding ontbreekt natuurlijk ook niet: het geklede herenkostuum, hemden en boezeroenen, het werkgoed en Manchesterse broeken.
Ook het gebreide goed is vertegenwoordigd: borstrokken, kindermutsjes, model Willem de Zwijger, de gewone zwarte kousen natuurlijk, maar ook witte mannen kousen, met een ingebreid monogram, heel fijn en regelmatig gebreid. Het bekende gezegde van de vrouwenhand en de paardentand blijkt echt waar geweest te zijn, er wordt verhaald van een vrouw aan de Vuilendam die lopend (ondertussen op de kinderen lettend) breidde. Het breiwerk in een zak, met een band om het middel en zodra de handen niets anders konden doen, werd het breiwerk gepakt.
Naast de kleding is er ook linnengoed te zien, dat werd soms voorzien van monogrammen of mooie open randen. Wat een tijd heeft dat gekost! Niet voor niets werd al op jonge leeftijd begonnen aan het vervaardigen van een uitzet.
In ongeveer twee uur tijd komt u veel aan de weet over de dagelijkse kleding en het goeie goed, en dat laatste was lang niet altijd zwart.
Informatie en afspreken via secretariaat of 0184-692430.