Vanaf 12 april tot en met 13 september 2014 is in museum Het Voorhuis een nieuwe expositie te bezichtigen. Het betreft een prachtige collectie oude proefmodellen van papier en stof te zien van diverse naaiopleidingen. Ook zijn er patronen, patroontekenschriften, fournituren, knopen- en oefenlappen en diploma’s aanwezig. Het is verrassend om te zien hoe toen allerlei modellen op schaal van papier en stof werden gemaakt. U bent van harte welkom.
Jarenlang hebben meisjes naaien geleerd op de huishoudschool, een begrip in de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs. Zij boden een veelzijdige studie huishoudkunde waaraan hoge eisen werden gesteld. Het huishouden werd beschouwd als een vak en de functie van huisvrouw als een beroep. Daarom besteedden de huishoudscholen veel aandacht aan de nieuwste inzichten op het gebied van hygiëne, voeding, koken en kleding. Onder vakkundige begeleiding leerde men stap voor stap kleding maken. Zoals maatnemen, patroontekenen en uitraderen, patronen aanpassen en stof knippen. Om zich verder te bekwamen in het naaien kon men een vervolgcursus op de huishoudschool volgen of bij een plaatselijke gediplomeerde lerares.
Het vermaken van kleding was heel belangrijk. Oude kleding werd hergebruikt en ging niet in de voddenzak of zoals nu naar allerlei goede bestemmingen. Er waren veel grote gezinnen, dus was het belangrijk om voor niet te veel geld de kinderen te kleden. Soms had men een naaister die nieuwe kleding maakte en de oude kleding vermaakte. Het kwam ook wel voor dat er nog een tweede naaister was voor het stop- verstelwerk. Men maakte gebruik van een hand- of trapnaaimachine. De afwerking en knoopsgaten maken was handwerk.
In december 1928 werd de Koninklijke Erkende Modeschool Vereniging officieel opgericht. De crisisjaren van de vorige eeuw vormden een uitstekende voedingsbodem voor modevakscholen. Hier werden jonge meisjes opgeleid voor het beroep van costumière, coupeuse en/of lerares. Overal in het land schoten de naaischolen als paddenstoelen uit de grond.
Met de huidige moderne naai- en lockmachines en patronen die men kant en klaar koopt, is er zo veel meer mogelijk en gemakkelijker. Met een beetje handigheid en inzicht kan men voor niet te veel geld zelf mooie kleding maken. Het fenomeen van zelf kleding maken is nu zo hip dat naaiclubs wachtlijsten hebben.